Linnie’s Lemon-nade (zonder toegevoegd suiker)

Met drie dochtertjes is een sap- of limonadekan wel handig. Helemaal op feestjes en partijen. Het verhoogt de zelfredzaamheid van de kinderen en het stelt je net iets meer in staat tot het voeren van een gesprek met de volwassen gasten. De laatste plastic sapkan met tapkraan is ovaal uit de vaatwasmachine gekomen. kilnerIk zat even niet op te letten, lalala. Noodgedwongen gebruik ik voor een kinderverjaardag een sapkan waar het handvat van losgelaten had. Overigens ook na een bezoek aan onze vaatwasmachine. Manlief vraagt: “Hoe vind je deze?” En toont op zijn tablet een afbeelding van een grote glazen kan. Voordat mijn hersens de kans nemen om allerlei beren (glasscherven) op de weg te zien, roep ik snel: “MOOI!””Morgen in huis”, luidt zijn antwoord. “Enne, hij is vaatwasbestendig!”

En het is een plaatje deze massief glazen drankendispenser met in reliëf de letters van de merknaam ‘Kilner Original’. Maar liefst 8 liter ( 5 liter is ook verkrijgbaar) past erin en de brede deksel met rubberen afsluitrand is als een soort weckpot af te sluiten. De tapkraan is zilverkleurig, open & dicht zijn met een pijltje aangegeven. Na een zoektochtje online vind ik bij de Engelse Wikipedia uit dat deze deksel juist typisch is voor het bedrijf:

“A Kilner jar is a rubber-sealed, screw-topped jar used for preserving (bottling) food, invented by the Kilner family and produced by John Kilner & Co., Yorkshire, England. The Kilner Jar was originally made by a firm of glass bottlemakers from Yorkshire called Kilner. The original Kilner bottlemakers operated from 1842, when the company was first founded, until 1937, when the company went into bankruptcy.”

Midden in een hittegolf, wanneer de Karvan Cévitan siroop fles leeg is, besluit ik spontaan de tank in gebruik te nemen. Wetende dat er nog twee kinderverjaardagen op de kalender staan. Ik struin de voorraadkasten af, naar van alles dat limonade-waardig is. Ik vind verschillende soorten diepvriesfruit in de vriezer, 20160824_134053nog een halve gele kiwi en een aangebroken pak sinaasappelsap in de koelkast en Pickwick groene thee in de bijkeuken. De drankdispenser is alleen geschikt voor koude dranken. Ik zet een pot thee met twee zakjes groene thee Lemon. Dat moet eerst weer afkoelen. Aldoende besluit ik voor geel gekleurde limonade te gaan. Ik vul de tank met de afgekoelde groene thee (lemon) en kraanwater. Dan doe ik de halve gele kiwi, de diepvries Mangostukjes er in. Met een scheut sinaasappelsap erbij smaakt het al ergens naar en ziet het er iets appetijtelijker uit. Het mist iets fris, iets fruitigs. Toch maar even de hitte in naar de Wereldsupermarkt. Thuisgekomen met limoen, citroen & sinaasappels, kies ik ervoor een halve limoen in schijfjes toe te voegen. Eerst eens proeven na een tijdje intrekken. Ook vul ik de voorraad ijsblokjes vast aan. Ik vul zelfs de kinderijsjes met alleen maar water, de opening is groot genoeg voor grote blokken ijs e.d..

20160824_143510Deze Lemon-nade is heerlijk fris. De mango stukjes blokkeren regelmatig de limonade-toevoer. Daar moet ik de volgende keer even beter op letten. Alhoewel, best lekker een beetje vruchtvlees. Die halve Limoen is genoeg om voldoende frisheid te genereren. Het is maar goed dat ik niet aan de lopende band een citroen aan schijven in de limonade heb gedaan. Wat betreft de houdbaarheid van deze limonade wil ik wel meegeven dat vers fruit en stilstaand water niet eeuwig houdbaar zijn. Voorlopig houdt de hittegolf aan, dus het zal met onze Lemon-nade niet zo’n vaart lopen. Een volgende keer wil ik graag rood gekleurde limonade maken. Ik heb al ergens op internet gelezen dat diepvries frambozen uitermate geschikt als kleurstof zijn.

Of heeft één van jullie een beter idee?

Linda Meester