Bobbi – de vrolijke boekjes voor peuters

Toen onze dochter tussen de anderhalf en twee en een half jaar was, is er in haar leventje heel wat veranderd. En op die leeftijd is het nog heel erg lastig om iets goed duidelijk te maken. Bobbi heeft ons daarbij geholpen. De boekjes van Bobbi zijn eigentijds en herkenbaar. Op de vrolijke illustraties valt heel veel te zien en te ontdekken.

In dit blog wil ik een aantal Bobbi-boekjes die ons bij alle veranderingen hebben geholpen, benoemen:

bobbi-wordt-grote-broerBobbi wordt grote broer
Toen onze dochter ongeveer anderhalf was begon mama’s dikke buik toch wel goed zichtbaar te worden. Maar hoe leg je zo’n dreumesje uit dat er een baby in mama’s buik zit en dat zij dus een broertje of zusje krijgt? In Bobbi wordt grote broer komt alles aan de orde wat een klein kindje meemaakt in de tijd dat mama zwanger is en als de baby net geboren. Er wordt benadrukt dat een baby krijgen erg leuk is en dat je er blij om mag zijn. De wieg wordt klaargemaakt en Bobbi mag helpen. De babykleertjes worden gewassen en deze zijn natuurlijk veel te klein voor Bobbi. En dat apparaatje op mama’s buik? Mijn dochter wist het maar al te goed wat je dan bij de verloskundige te horen krijgt als het apparaatje op mama’s buik gehouden werd. Boenke-boenk. Na lang wachten wordt de baby eindelijk geboren. Dan komt de visite met een cadeautje voor de baby, maar gelukkig ook een cadeautje voor Bobbi zelf. En dan mag hij beschuit met muisjes uitdelen. Bobbi is een echte grote broer en kan al heel goed helpen met de fles, de luier en het badje.
Je kunt natuurlijk niet alles goed voorbereiden, maar dit boekje helpt zeker om toch het een en ander duidelijk te maken. Ons dreumesje van toen herkende veel uit Bobbi.
(Al was het in ons geval wel handiger geweest als het boekje Bobbi wordt grote zus zou heten).

Bobbi en de babybobbi-en-de-baby
Ze was net twee geworden toen haar broertje werd geboren. De visite bracht niet alleen een cadeautje voor de baby mee, maar gelukkig ook een cadeautje voor grote zus! Bobbi en de baby was net uitgekomen en onze dochter kreeg dit boekje van haar oud-opa en -oma. Ook dit is weer een heel eigentijds en herkenbaar boekje. De baby zit bijvoorbeeld in een badring in bad en zit in een Bumbo-stoel te eten, natuurlijk wordt het een grote knoeiboel. En Bobbi mag op het meerijdplankje op de kinderwagen staan. En dan heb je natuurlijk nog die vieze stinkluiers. En dan komt het probleem dat kleine broertje aan je speelgoed komt. Dat is natuurlijk niet leuk. Maar gelukkig weet mama een oplossing, Bobbi mag even in de box spelen. Onze dochter wil daarom zo af en toe ook wel eens in de box. En zo heeft ze – net als Bobbi – ook heel wat keren het muziekdoosje voor haar broertje aangezet!
Deze twee boekjes zijn dus echte aanraders om heel vaak voor te lezen als een dreumes/peuter grote broer of zus wordt!

bobbi-gaat-verhuizenBobbi gaat verhuizen
Zeven
weken na de geboorte van onze jongste gingen we verhuizen. Wéér een hele verandering voor mijn dochter. We gingen niet zo ver weg verhuizen, dus ik heb haar heel wat keertjes even meegenomen naar het nieuwe huis en alles laten zien. In die tijd hebben we ook heel vaak Bobbi gaat verhuizen voorgelezen. In dit boekje wordt geverfd en behangen, wat ze natuurlijk ook in ons nieuwe huis heeft gezien. Alle dozen worden ingepakt en het wordt steeds leger in huis. De verhuizing op zich heeft onze dochter niet meegemaakt omdat we haar op het kinderdagverblijf hebben gebracht. Al weet ze wel heel goed dat je beresterk moet zijn om een bank op te tillen. Zodra we bij deze bladzijde aankomen, balt ze haar vuistjes al en laat ze zien hoe sterk ze is. In het nieuwe huis moet alles weer een plekje krijgen. En een grappige bijkomstigheid is dat er voor het huis van Bobbi een speeltuin is, en dat is ook het geval bij ons nieuwe huis! Onze dochter was snel gewend in ons nieuwe huis! En ze heeft het er nog steeds over dat opa haar kamer gemaakt heeft (behangen bedoelt ze dan).

Dan bedenken papa en mama ook nog ’s dat het tijd wordt om de spenen weg te doen. Als alles dan toch verandert, dan dat ook maar. Zo hebben we van de ene op de andere dag alle spenen weggegooid, het was een weekje mopperen en moeilijk in slaap komen, maar daarna ging het weer prima. Jammer dat er hier geen Bobbi-boekje over is.

Bobbi op het potjebobbi-op-het-potje
En dan ben je tussen de twee en twee en een half jaar. We hadden al eerder het idee dat onze dochter er al aan toe zou zijn om zindelijk te worden. Wij hebben het bewust niet doorgezet in verband met de geboorte van de jongste en de verhuizing. Toen we eenmaal gesetteld waren, werd het tijd om zindelijk te worden. We hebben het gelijk maar rigoureus aangepakt, al hadden wel al heel wat Bobbi op het potje voorgelezen. Na één dag met een dweil achter haar aan te lopen (en doorzetten en niet toch een luier aantrekken) ging het de volgende dag al best wel aardig goed, met maximaal 2 ongelukjes op een dag in de weken daarna. Maar een ongelukje overkomt Bobbi ook in het boekje als hij druk aan het spelen is. En na het plassen moet je handen wassen. Dit wist onze dochter maar al te goed. Ze heeft zelfs een poosje gehad dat ze om het handen wassen ging plassen.
Op internet is een stickerkaart te printen met plaatjes uit dit boekje. Elke keer als ze op het potje heeft geplast dan mocht ze een sticker plakken. Dat was natuurlijk zó leuk dat ze elk half uur een keer naar het potje ging 😉

Wij hebben ontzettend veel aan deze boekjes gehad. De boekjes zijn op rijm geschreven waardoor het voor kinderen heel snel is op te pakken. Onze dochter kan uit heel wat Bobbi-boekjes zelf de zinnen aanvullen en weet precies wat er komt. Zoals ik al eerder schreef zijn de boekjes eigentijds en heel herkenbaar voor de kleintjes. De illustraties zijn mooi, duidelijk en er valt veel op te ontdekken. Ze passen ook goed bij de tekst! Wij zijn dus echte Bobbi-fans!

http://www.bobbi.nl/
Auteur en Illustrator: Monica Maas
Uitgeverij: Kluitman Alkmaar B.V.

Kijk hier voor een overzicht van diverse boekjes en de prijzen.