Efteling Jokie kwartet-Bambolino Toys

Tijdens een bezoek aan de Efteling kochten wij in de souvenirwinkel naast een pyjama het kwartetspel van Jokie. Of we nog niet genoeg kwartetten hebben…. Alleen dit kwartet is geschikt voor erg jonge spelers door het gebruik van kleur en Jokie natuurlijk. Zo kan de jongste ook eens meedoen wanneer haar zussen willen kwartetten. Ze is nog geen drie jaar oud als we haar kwartetten leren. Nu hoef je niet per sé naar de Efteling om dit kwartet te kopen, het is ook online te koop.

De kwartetkaarten bevatten geen tekst, je hoeft dus niet te kunnen lezen. De acht kwartetten zijn verschillend van kleur (al worden hier oranje en geel wel eens door elkaar gehaald). Op iedere kwartetkaart staan de overige drie kaarten afgebeeld. Zo is gemakkelijker te zien welke je nog mist. Voor het geval je kind de waaier kaarten nog niet vast kan houden zijn er handige (houten) kaartplankjes te koop, denk aan de Kringloopwinkel. Wij keren een spellendoos om en steken de kwartetkaarten tussen de deksel en de doos, dat werkt ook.

img-20161021-wa0008De kwartetten, de kleuren, hebben verschillende thema’s die jonge kinderen aanspreken als beroepen, dieren, instrumenten, sport, personages en vervoersmiddel. Er zijn veel details op de kaart getekend, dit is handig wanneer de speler niet op de naam kan komen, dan volstaat kleur en omschrijving: “Die paarse met die bal”.

Volgens de spelregels achterop de doos worden alle speelkaarten verdeeld onder de spelers. Wij spelen kwartet altijd met zeven beginkaarten en een pakstapel. Wanneer je tegenstander de gevraagde kaart niet heeft, dan moet je een kaart van de stapel pakken. Vergeet ook niet na het behalen van alle vier de kaarten van dezelfde kleur kneiterhard “KWARTET!” te roepen. Hilariteit verzekerd.

Linda Meester