‘Wie heeft het gedaan?’ van #Ravensburger

1004004011329040Een prachtig kasteel staat geïllustreerd op een bord. In het kasteel zijn meerdere ruimtes te vinden. Zo is er een heuse binnenplaats, een smederij, maar ook een keuken, toren en kerker, in totaal zijn er 10 verschillende ruimtes. In elke ruimte bevind zich een dier, dit dier helpt je gaandeweg het spel door ermee te spreken. Ook staat er in elke ruimte van het kasteel een kist waarop een figuur afgebeeld staat. Een van deze figuren heeft de ring van het koninkrijk gestolen. Maar wie heeft het gedaan?

Wie heeft het gedaan is een samenwerkingsspel. Zo wordt alles open op tafel gelegd zodat je samen kunt zoeken naar de magische ring. Voor je het spel begint leg je het kasteelbord uitgeklapt op tafel. De 4 deuren kaartjes leg je op het bord om de deuren te sluiten. De fiches met eten en sleutels worden langs het bordspel gelegd en daar waar ruimte is worden ook de figuren die op de kisten staan afgebeeld open op tafel gelegd. Dan is er nog 1 plaat over en dat is waar de kat op staat. Je raad het vast en zeker al, maar ook deze wordt open op tafel gelegd. Ook het sprekende kistje wordt op tafel gezet, deze is bij elke speelbeurt nodig.

De pionnen (speelfiguren) worden in de speelkamer geplaatst en het spook wordt op de binnenplaats gezet. Met de dobbelsteen wordt het spel gespeeld. Aan de hand van het aantal ogen worden de stappen gezet met het speelfiguur, maar je kunt niet in dezelfde ruimte als het spook gaan staan. Mocht dit toch gebeuren dan dient het speelfiguur terug te gaan naar de kinderkamer. Vandaar uit kun je verder spelen, speelfiguren mogen willekeurig door het kasteel rond lopen (mits het aantal stappen aangehouden wordt wat je met de dobbelsteen gooit). Mocht je met de dobbelsteen het spook gooien/rollen dan dient het spook met de pijltjes mee één ruimte verder te gaan.

Kom je in een ruimte kun je kiezen uit verschillende opties. Zo kun je de kamer doorzoeken op voedsel, kun je het dier aanspreken en hopen op aanwijzingen en in sommige ruimtes kun je toveren. Mocht je het dier aanspreken en je hebt het eten wat hij graag wilt kan hij je extra informatie geven. Aan de hand van alle informatie die je tijdens het spel krijgt worden er verdachten afgestreept en kom je dichterbij de oplossing. Maar doe dit alles snel want je hebt maar 6 uur de tijd. Daarna is het koninkrijk verloren.

Het spannende maar ontzettend leuke spel is in 3 niveaus te spelen. Intussen is dit het lievelingsspel van het gezin geworden. Het spelregels boekje is behoorlijk vol van informatie, bij de eerste keer dat ik deze inzag tuitte me de oren van het hoofd af. Na het allemaal even te laten bezinken besloten we het gewoon eens te proberen en wat blijkt, gaandeweg het spel legt het sprekende kistje veel uit waardoor het makkelijk te spelen is. Door de samenwerking in het spel is dit uitermate geschikt voor kinderen die heel vaak winnen of heel vaak verliezen. Ofschoon er in dit spel ook winnaars en verliezers zijn zal dit niet op elkaar geuit worden maar meer een frustratie zijn van de “korte” tijd die men krijgt. Toch als er goed geraden wordt en de aanwijzingen van de dieren goed opgevolgd worden is het spel zeker te winnen. Wij spelen het spel standaard op het gemiddelde niveau wanneer de kinderen erbij zijn. Indien mijn partner en ik het spel samen spelen schroeven we het niveau op naar het hoogste niveau.

SAMSUNG CAMERA PICTURESBegrippen als onthouden, veel plezier en samenwerken staan centraal in dit spel.
Een spel duurt gemiddeld een half uur tot 3 kwartier. Wij trekken ongeveer een uur uit voor het spel met op en af bouwen.

‘Wie heeft het gedaan?’ is hier te koop. Tevens vind je op deze pagina een filmpje van het spel.

Mocht je toch nog vragen of tips hebben over het spel laat het dan hieronder achter in een reactie.